اگر این ۴ تصور اشتباه را دارید، ممکن است به سرطان پوست مبتلا شوید
اگر این ۴ تصور اشتباه را دارید، ممکن است به سرطان پوست مبتلا شوید
راههای زیادی برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پوست وجود دارند اما بسیاری از افراد همچنان بهاشتباه فکر میکنند که دور ماندن از سرطان پوست فقط به عاملی مثل خالهای پوستی مرتبط است. در ضمن، این درحالی است که حدود ۸۰ درصد از موارد ابتلا به سرطان قابل پیشگیری هستند. دکتر الکسیس گرانیت (متخصص پوست در London’s Cadogan Clinic) ما را با این تصورات اشتباه آشنا میکند.
تصور نادرست: صورت به بیشترین محافظت نیاز دارد
امروزه بسیاری از افراد همواره از لوازم آرایشی دارای SPF استفاده میکنند و در مواقعی هم مثل تابستان هم شانهها یا پشت خودشان را با کرم ضدآفتاب پوشش میدهند. با اینحال، بخشهایی مانند شکم و پاها نیز به همان اندازه مراقبت نیاز دارند. طبق گزارش Cancer Research UK، تقریبا ۴۰ درصد از موارد ابتلا به ملانومای بدخیم در ناحیه پاها بهوجود میآیند و تقریبا ۲۰ درصد از این موارد هم در پشت بدن. جالبتر آنکه کمتر از ۱۵ درصد از این موارد به صورت و گردن مربوط میشوند. دکتر گرانیت میگوید: بسیار مهم است که درحین تماس مستقیم با نور خورشید، از تمامی قسمتهای بدن (از جمله پشت، بازوها و پاها) محافظت کنید.
تصور نادرست: همه سرطانهای پوستی با خال شروع میشوند
شاید شما هم شنیده باشید که همه سرطانهای پوستی با خال شروع میشوند و حتی شاید یافتههای حاصل از مطالعهای که اخیرا در British Journal of Dermatology منتشر شد را هم خوانده باشید. این مطالعه نشان میدهد که افزایش تعداد خالها روی دستها (بیشتر از ۱۱ مورد)، احتمال شکلگیری بیش از ۱۰۰ خال روی بدن را ۹ برابر افزایش میدهد و بالاتر رفتن تعداد خالها از ۵۰ مورد نیز خطر ابتلا به سرطان ملانوم را بیشتر میکند. درحالی که این یافتهها مفید هستند، اما مردم را به اشتباه میاندازند. درواقع، بسیاری از افراد فکر میکنند که بهترین راه برای شناسایی خطر ابتلا به سرطان پوست، همین شمارش خالهای روی بدن است. با اینحال، دکتر گرانیت میگوید: حدودا بین ۲۰ تا ۴۰ درصد از موارد ابتلا به سرطان ملانوما از خالهایی که قبلا وجود داشته اند، نشات میگیرند، ولی همه موارد ابتلا به این سرطان اینطور نیستند و حتی افراد بدون خال هم میتوانند به سرطان پوست مبتلا شوند.
تصور نادرست: افراد دارای پوست تیرهتر، به سرطان پوست مبتلا نمیشوند
افرادی که پوستهای روشنتر دارند، بیشتر از دیگران با خطر ابتلا به سرطان پوست مواجه هستند. با اینحال، معنایش این نیست که افراد دارای پوست چرب و تیره نباید از پوست خودشان در مقابل سرطان پوست محافظت کنند. بهگفته دکتر گرانیت،سرطان پوست در همه انواع پوست بهوجود میآید و این واقعیت علمی میتواند تشخیص سرطان را در افراد دارای پوستهای تیره سختتر کند. بنابراین، من به همه افراد با هر نوع پوستی که دارند، توصیه میکنم که بهطور منظم از کرم ضدآفتاب استفاده کنند و محافظت از پوست را جدی بگیرند.
تصور نادرست: اگر از آفتاب دور بمانید، به سرطان پوست مبتلا نمیشوید
بسیاری از ما در سالههای گذشته زندگیمان، در معرض تماس با نور مستقیم خورشد، حتی در روزهای داغ تابستانی، قرار گرفتهایم. اما امروزه استفاده از کرمهای ضدآفتاب قوی رواج بیشتری پیدا کرده است و حتی در بعضی از نقاط جهان نیز از چترهای مناسب برای دور ماندن از نور آفتاب استفاده میکنند. با اینحال، دانستن این نکته بسیار مهم است که بهخاطر همان تماسهای مستقیم گذشته، همیشه باید از پوست محافظت کنید و هر گونه تغییر در پوست را با دقت بررسی کنید. بهگفته دکتر گرانیت،اثرات ناشی از تماس با اشعههای UV، حالت تجمعی دارند. بنابراین، با اینکه برای جلوگیری از تماس مستقیم با نور خورشید هیچ وقت دیر نیست، اما اقدام زودتر در این زمینه واقعا توصیه میشود. بسیاری از اثرات ناشی از تماس با نور خورشید، تا چندین سال بعد نمایان نمیشوند. اما بعد از گذشت چند سال، خودشان را در قالب چینوچروکهی پوستی، کاهش انعطافپذیری پوست و پیگمانتاسیون پوست نشان میدهند.