تخممرغ را در طبقه میانی یخچال و در ظرف دربسته نگهداری کنید/تخم مرغ،کلسترول خون را افزایش نمی دهد
تخممرغ را در طبقه میانی یخچال و در ظرف دربسته نگهداری کنید/تخم مرغ،کلسترول خون را افزایش نمی دهد
جالب است بدانید که کشورهایی مانند مالزی و ژاپن با سرانه مصرف ۳۳۰ عدد تخممرغ در سال برای هر نفر در صدر جدول پُرمصرفترینهای تخممرغ در دنیا قرار دارند. آمریکاییها و روسیها نیز حدودا سالی ۲۵۰ عدد تخممرغ بهازای هر نفر مصرف میکنند. بیشتر کشورهای اروپایی، سرانه مصرف ۲۴۰ عددی را برای تخممرغ اعلام کردهاند. این درحالی است که سرانه مصرف این ماده غذایی مفید در ایران به ۱۹۸ عدد بهازای هر فرد در سال رسیده است که این رقم در برنامه پنجساله ششم توسعه، حدود ۲۵۰ عدد در نظر گرفته شده است. حالا اینکه چرا مسئولان بهداشتی کشورهای مختلف، اصرار به افزایش سرانه مصرف تخممرغ در میان مردم خود دارند، چیزی است که در ادامه این مطلب به بررسی آن خواهیم پرداخت.
تخممرغ، کلسترول خون را بالا نمیبرد
یکی از نکات جالب و عجیب در مورد تخممرغ، این است که این ماده غذایی، حجم بالایی از کلسترول را در خود جای داده است. درواقع، هر یک عدد تخممرغ حاوی حدود ۲۱۲ میلیگرم کلسترول است و توصیه انجمن قلب آمریکا، این است که افراد بزرگسال، بیشتر از روزی ۳۰۰ میلیگرم کلسترول مصرف نکنند. به همین دلیل هم خیلی از افراد، مخصوصا آنهایی که کلسترول خون دارند، دور مصرف تخممرغ را خط میکشند. این درحالی است که مصرف تخممرغ، باعث افزایش کلسترول خون نمیشود. نکته جالب در این مورد، این است که کبد ما بهطور طبیعی، حجم زیادی از کلسترول را در طول روز تولید میکند. زمانی که ما تخممرغ میخوریم، میزان تولید کلسترول در کبد کاهش مییابد و درنتیجه مصرف تخممرغ منجر به افزایش کلسترول خون نمیشود. بد نیست این را هم بدانید که براساس تحقیقات صورتگرفته، مشخص شده است که مصرف روزی یک عدد تخممرغ در ۷۰ درصد افراد، باعث افزایش کلسترول خون نمیشود و تمام بزرگسالان میتوانند حداقل روزی یک عدد تخممرغ مصرف کنند.
تخممرغ، چربی خوب خون را افزایش میدهد
محققان آمریکایی دریافتهاند افرادی که بهصورت منظم و روزانه از تخممرغ در وعدههای غذایی خود استفاده میکنند، دارای سطح بالاتری از چربی خوب خون یا همان HDL هستند و خطر ابتلا به حمله و بیماریهای قلبی در آنها کمتر است. تحقیق دیگری نشان داده است که مصرف دو عدد تخممرغ پخته در طول روز بهمدت ۶ هفته، میتواند سطح HDL را تا ۱۰ درصد در بدن افزایش دهد.
تخممرغ، کولین لازم برای بدن را تامین میکند
یکی از ریزمُغذیهای مهم برای بدن همه ما انسانها، ترکیبی بهنام کولین است که بیشتر ما با کمبود آن در بدنمان مواجه هستیم. تخممرغ، سرشار از این ماده مغذی است و میتواند از بدن در برابر کمبود آن محافظت کند. کولین، ترکیبی است که برای شکلگیری غشای سلولی و تولید مولکولهای پیامرسان در مغز، اهمیت زیادی دارد. محققان آمریکایی ثابت کردهاند که تقریبا ۹۰ درصد مردم جهان با کمبود کولین در بدنشان مواجه هستند. این درحالی است که همین افراد میتوانند با مصرف تنها یک عدد تخممرغ، حدود ۱۰۰ میلیگرم از این ریزمغذی مهم و ضروری را به بدنشان برسانند.
مصرف تخممرغ، برای سلامت چشمها هم مفید است
یکی از مشکلات همراه با افزایش سن، ابتلا به برخی بیماریهای مربوط به بینایی مانند کوررنگی، کاهش دید و پیرچشمی است. به همین منظور، متخصصان پیشنهاد میکنند که افراد جوان برای رهایی از مشکلات بینایی در میانسالی، حجم دریافت دو آنتیاکسیدان قوی بهنام زیگزانتین و لوتئین را در برنامه غذایی خود افزایش دهند. تحقیقات ثابت کردهاند که مصرف منظم تخممرغ، حجم کافی و مناسبی از لوتئین و زیگزانتین را به بدن میرساند و علاوه بر به تاخیر انداختن پیرچشمی، احتمال ابتلا به آبمروارید را هم کاهش میدهد. جالب است بدانید که خوردنِ حدود ۱.۳ از زرده تخممرغ بهصورت روزانه و برای حدود ۴.۵ هفته، میتواند سطح لوتئین خون را ۲۸ تا ۵۰ درصد و سطح زیگزانتین خون را ۱۱۴ تا ۱۴۲ درصد افزایش دهد. از طرف دیگر تخممرغ، حجم بالایی از ویتامین A را هم در خود جای داده است. کمبود ویتامین A، یکی از رایجترین دلایل از دست دادن و کاهش بینایی در جهان معرفی شده است.
تخممرغ برای افراد لاغر و ورزشکاران مفید است
یکی از مهمترین داراییهای تخممرغ که خصوصا در سفیده آن یافت میشود، پروتئین است. پروتئین مرغوب موجود در تخممرغ، به ساخت عضلهها کمک میکند و همین مساله میتواند خبر خوبی برای افراد لاغر یا ورزشکاران باشد.
روند تولید تخممرغ حاوی امگا-۳ به چه صورت است؟
اگر این روزها سری به فروشگاههای مواد غذایی زده باشید، حتما تخممرغهایی با عنوان «غنیشده با امگا-۳» را دیدهاید. بد نیست بدانید که زرده تخممرغ در حالت عادی، حاوی مقدار محدودی امگا-۳ است. برای غنیسازی و افزایش حجم این اسید چرب در تخممرغ، معمولا از دو روش کمک میگیرند. روش اول، افزودن روغن ماهی به جیره غذایی مرغها و روش دوم، افزودن دانههای گیاهی حاوی امگا-۳ مانند بذر کتان یا دانه کلزا به جیره غذایی مرغهای تخمگذار است. هر کدام از این روشها میتوانند حجمی از امگا-۳ را در زرده تخممرغ افزایش دهند که این حجم حتما در برچسب معرفی ریزمُغذیهای تخممرغ آورده میشود. البته بد نیست بدانید که طعم تخممرغهای حاوی امگا-۳ به دلیل تغییراتی که در جیره غذایی مرغهای تخمگذار بهوجود میآید، کمی با تخممرغهای معمولی متفاوت است. دریافت مقادیر مناسبی از امگا-۳ در بدن باعث افزایش انعطاف عروق و کاهش احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی میشود.
تخممرغ را درست نگهداری کنید
اگر تخممرغ در جای مناسب و بهطرز صحیح نگهداری شود، میتوان آن را حدود یک ماه نگهداری کرد. بهترین مکان برای نگهداری از تخممرغ، طبقههای میانی یخچال است. بهتر است که تخممرغ را تا زمان مصرف داخل ظروف دربسته نگه دارید تا منافذ موجود روی پوست آن، بوی سایر مواد غذایی داخل یخچال را به خود جذب نکند. همیشه بهخاطر داشته باشید که باید از شستن تخممرغ تا زمان مصرف آن، خودداری کنید. تخممرغ حاوی منافذ ریزی روی پوست خود است که میتوانند آب را جذب کنند و بهمرور زمان باعث کپک زدن ترکیبات داخل پوسته شوند. از اینرو، بهتر است که تخممرغها درست پیش از مصرف، شسته شوند. برای پیشگیری از مخلوط شدن زرده و سفیده تخممرغ هم توصیه میکنیم که تخممرغها تا زمان مصرف، از نوک باریک و تیز آنها به سمت پایین قرار داده شوند. اگر هنگام خرید یا حمل تخممرغ متوجه ترکخوردگی پوسته برخی از آنها شدید، بهتر است که سریعا آن تخممرغ را بشکنید و در ظرف در دار بهمدت حداکثر ۴۸ ساعت داخل یخچال نگه دارید. بعد از این مدت، دیگر پختن و خوردن این تخممرغ توصیه نمیشود.
بهترین روش پختن تخممرغ کدام است؟
معمولا از دو روش آبپز یا سرخ کردن برای پخت تخممرغ کمک میگیرند. از آنجایی که ما تخممرغ را برای دریافت ویتامینها مصرف نمیکنیم، بنابراین این دو روش مختلف پخت، تاثیری بر ارزش تغذیهای تخممرغ نمیگذارند. اما بهتر است بدانید که سرخ کردن تخممرغ در مقایسه با آبپز کردن آن، باعث افزایش ۱۰۰ کیلوکالری انرژی در وعده غذاییتان خواهد شد. با این حساب، اگر به فکر تناسب اندام خودتان هستید، مصرف تخممرغ سرخکرده را به شما توصیه نمیکنیم.