فواید ریحان از منظر طب سنتی/کاهنده کلسترول خون
فواید ریحان از منظر طب سنتی/کاهنده کلسترول خون
افرادی که با غذاهای ایتالیایی آشنا هستند، بیشتر از دیگران اهمیت ریحان را در تهیه غذاها درک میکنند. با اینحال، ریحان در فرهنگهای غذایی دیگر هم جایگاه خاصی دارد و در تهیه بسیاری از غذاها مورد استفاده قرار میگیرد. محققان میگویند که بیش از ۴۰ گونه گیاهی از ریحان در نقاط مختلف جهان رشد میکند، اما بیشتر مردم جهان با ریحان رایج در غذاهای مدیترانهای آشنا هستند. ریحان نهتنها طعم و عطر ویژهای به غذاها میبخشد، بلکه فواید ویژهای هم برای سلامتی ما دارد. بخش اصلی این فواید به آنتیاکسیدانهای قدرتمند و روغنهای فرار موجود در ریحان مرتبط میشوند. با اینکه مطالعات علمی درباره ریحان همچنان روبهپیشرفت هستند، اما مطالعات فعلی هم نشان دادهاند که ریحان میتواند با ویروسها، باکتریها و بیماریهای مزمن مقابله کند.
خاصیت ضدمیکروبی
مطالعات علمی ثابت کردهاند که ریحان دارای خاصیت ضدمیکروبی است. روغنهای فرار ریحان، ازجمله استراگول، لینالول، سینئول، اوژنول، سابینن، میرسن و لیمونن، رشد باکتریهای مضر را متوقف میکنند. روغنهای ریحان حتی این توانایی را هم دارند که رشد میکروبهای مقاوم به آنتیبیوتیک را هم متوقف سازند و این عارضه ناشی از مصرف بیرویه آنتیبیوتیکها را هم از بین ببرند.
خاصیت ضدالتهابی
یکی از روغنهای فرار ریحان، اوژنول نام دارد که قابلیت درمانی قدرتمندی برای مقابله با التهاب دارد. درواقع اوژنول، فعالیت آنزیم COX که در التهاب و درد نقش دارد را مختل میکند و از این طریق مانند داروهای ضدالتهابی بدون نسخهای همچون ایبوپروفن و آسپیرین عمل میکند. درنتیجه، ریحان میتواند درد و التهاب را در افراد مبتلا به آرتریت یا اختلالات التهابی روده (IBD) تسکین بدهد.
پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مزمن
یکی از ویژگیهای ریحان، کمک به پیشگیری از ابتلا به بیماریهای قلبی و بیماری دیابت است. در زمینه بیماریهای قلبی، ریحان میتواند سطح کلسترول و تریگلیسیرید خون را کاهش بدهد. بهعلاوه، ریحان این توانایی را هم دارد که از بروز حملات قلبی و سکتههای مغزی جلوگیری کند. ریحان، منبع خوبی برای دریافت بتاکاروتن است که نوعی آنتیاکسیدان قدرتمند محسوب میشود و در بدن به ویتامین A بدل میگردد. همین ماده غذایی، اجازه نمیدهد که کلسترول در عروق خونی جمع شود. در زمینه پیشگیری از ابتلا به بیماری دیابت، باید گفت که ریحان، خصوصا عصاره آن، قند خون را در افراد مبتلا به بیماری دیابت کاهش میدهد.
خاصیت ضدسرطانی
ریحان سرشار از آنتیاکسیدان است که با رادیکالهای آزاد مقابله میکنند و در پیشگیری از ابتلا به سرطان نیز موثر هستند. مهمترین آنتیاکسیدان موجود در ریحان، فلاونوئید نام دارد که نقش مهمی در محافظت از سلولها درمقابل آسیبهای احتمالی ایفا میکند و عنصر مهمی در اثرات ضدسرطانی ریحان است.
فراهمکننده مواد مغذی ضروری
ریحان، منبع خوبی برای دریافت این مواد مغذی است: ویتامین K، آهن، کلسیم، ویتامین A، منگنز، منیزیم، ویتامین C و پتاسیم.
عرق ریحان
عرق گیاه ریحان دارای خواصی نظیر تقویت قلب، درمان کم خونی، تقویت نیروی جنسی، تنظیم فشار خون و افزایش شیر مادران می باشد.
نکات راهنما
– ریحان را به سالادها اضافه کنید. اضافه کردن ریحان به سالاد، هر گونه باکتری مخرب و باقیمانده در سبزیهای دیگر را نابود میکند.
– از ریحان تازه استفاده کنید. بیشتر آنتیاکسیدانها و روغنهای ضروری ریحان، در روند خشک شدن از بین میروند.
– با توجه به فرّار بودن روغنهای ریحان، بهتر است که این سبزی در پایان روند پختوپز به غذا اضافه شود.
– دمکرده ریحان برای تسکین حالت تهوع مناسب است.