نكاتی درباره عرقیات گیاهی
نكاتی درباره عرقیات گیاهی
خوردن بعضی از عرقیات مثل عرق بیدمشك، بابونه، صدگیاه و… برای كودكان زیر ۲ سال و افرادی كه به آنفلوآنزا یا آبله مرغان مبتلا هستند، ممنوع است و در مورد زنان باردار یا شیرده هم باید با احتیاط مصرف شود؛ برای همین در موقع خرید به مواردی از این دست دقت كنید.همزمانی در مصرف بعضی از داروهای شیمیایی با مصرف بعضی از عرقیات باعث بیاثر شدن دارو و عرق میشود؛ مثل گیاه سنبلالطیب كه برای آرامشبخشی، رفع سردردهای عصبی و كمخوابی تجویز میشود و به هیچ وجه نباید همراه داروهای خوابآوری مثل دیازپام، فنوباربیتال و… استفاده شود.
بعضی عرقیات طبیعت گرم و بعضی طبیعت سرد دارند. عرقهای گرم را مانند نعنا، سنبلالطیب، آویشن و… باید نمنم و جرعهجرعه نوشید تا تأثیر داشته باشد و عرقهای سرد مانند عرق بید، كاسنی و… را باید یكباره (یك لیوان در روز) خورد تا مؤثر شود.
تعداد دفعات مصرف عرقیاتی كه برای درمان ریوی تجویز میشود كم است؛ در عوض طول درمان عرقیاتی كه برای درمان بیماریهای چربی خون، قندخون و بیماریهای كبدی و معدوی تجویز میشود، ممكن است به مدت ۲ یا ۳ ماه باشد.
جوشاندن عرقیات برای عرقیات غلیظتر شدن بیفایده است؛ این كار كمك چندانی به افزایش خاصیت آنها نمیكند و حتی ممكن است بو و طعم آنها را نیز خراب كند.
مناطق سردسیر نسبت به مناطق گرمسیر و مرطوب، از پوشش گیاهان با خاصیتهای دارویی غنیتری برخوردار است.
عرق دوآتشه به معنای آن است كه گیاه دو بار جوشانده شده، آب كمتری دارد و غلیظتر است و در نتیجه تاثیرگذاری سریعتری هم دارد.
بعضی عرقیات معطر مثل گلاب، هل و… اگر در مقابل نور خورشید باشند، عطر خود را از دست میدهند؛ پس بهتر است این نوع عرقیات را پشت پنجره آفتابگیر قرار ندهید.
عرقیات به علت تبخیر شدن آبشان هنگام جوشاندن و غلیظ بودنشان، فسادناپذیرند اما تاریخ مصرف بعضی از آنها ۳ ساله و بعضی دیگر یكساله است و این یعنی بعد از گذشت تاریخ مصرف، خاصیتشان از بین میرود، نه اینكه خراب شوند.
مكان گرم و مرطوب، زودتر خاصیت انواع عرقیات را از بین میبرد بنابراین آشپزخانه به دلیل داشتن فضای گرم و مرطوب مكان مناسبی برای نگه داشتن آنها نیست. عرقیات را در جای خشك و خنك نگهداری كنید تا خواص آن حفظ شود.
نگهداری عرقیات در كمد اتاقهای خواب، انباری و حیاط خلوت – كه فضایی خشك و خنك دارند – مناسب است؛ در ضمن میتوان آنها را در یخچال هم نگه داشت. معمولا خاصیت عرقیات گیاهانی كه طبیعت گرم یا مایل به گرم دارند، زودتر از بین میرود و معمولا تاریخ مصرف آنها یك ساله است.
بعضی انواع عرقیات طعم فوقالعاده تلخی دارند و خوردن آنها – بهویژه برای كودكان سخت است. این نوع عرقیات (مثل كاسنی، نعنا، بید و …) را میتوان با نبات، عسل یا كمی آب میوه مخلوط كرد و خورد. خوردن این عرقیات همراه نبات، عسل یا آبمیوه نه تنها خاصیت آنها را كم نمیكند بلكه افزایش میدهد.