چگونه شغل مان به سلامتیما آسیب میرساند؟
چگونه شغل مان به سلامتیما آسیب میرساند؟
همواره بخشی از استرسهای شغلی اجتنابناپذیر هستند و نمیتوان آنها را کاملا حذف کرد. با اینحال، اگر بدانیم که چه ترفندهایی میتوانند این استرسها و فشارها را کاهش بدهند، اولین گام را در راستای زندگی شادتر و سالمتر برداشتهایم. توجه داشته باشید که بسیاری از ما، بخش زیادی از وقتمان را به شغل خودمان اختصاص میدهیم. بنابراین، باید با نشانههایی که آسیبزا بودن شغلمان را به ما نشان میدهند، آشنا باشیم.
دائما اضافهکاری میکنید
امروزه کمتر شغلی را پیدا میکنید که به شما اجازه بدهد تا هر روز سر وقت معین ترکش کنید. بنابراین، بسیاری از ما مجبور میشویم تا دیروقت کار کنیم یا صبحها خیلی زودتر از موعد مقرر بیدار شویم. این درحالی است که مطالعات متعددی نشان دادهاند کار کردن مداوم و بیشتر از ساعت کاری مقرر (یا داشتن ساعت کاری خیلی طولانی) با خطرات مختلفی برای سلامتی انسانها همراه است. درواقع، ساعات کاری طولانی میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، افسردگی و حتی مواجهه با سکته مغزی را افزایش بدهند. همچنین یافتههای دیگری نشان میدهند که ساعات کاری طولانی، بهرهوری کارکنان را کاهش میدهند و حتی میتوانند به عملکرد شناختی ضعیف منجر شوند. دکتر بن بارکر (رییس Total Health Clinics)، اطلاعات مهمی را درباره اضافهکاری و ساعات کاری طولانی در اختیار ما قرار میدهد: «اضافهکاری میتواند وضعیت قرارگیری اعضای بدن را از حالت عادی خارج کند. این اتفاق در افرادی که ساعات زیادی را برای کار کردن روی صندلی مینشینند یا روی پاهای خودشان میایستند، شایع است. جالب است بدانید که در بعضی از کشورهای جهان مانند انگلستان، اضافهکاری واقعا نوعی ارزش در جامعه محسوب میشود، اما در کشورهای اروپایی دیگر و مخصوصا آلمان، اضافهکاری مساوی است با ناکارآمد بودن کارمند و یک ویژگی غیرمطلوب».
اصلا از روی صندلی خودتان بلند نمیشوید
همه ما دیگر میدانیم که نشستن بیش از حد روی صندلی واقعا برای سلامتی مضر است، اما متاسفانه این کار را الزاما بهواسطه شغلمان انجام میدهیم. این درحالی است که نشستن بیش از حد روی صندلی با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، بیماری دیابت، چاقی، سرطان، افسردگی، مشکلات مفصلی و درد عضلانی ارتباط دارد. محققان میگویند که حدود ۴۰ درصد از مرخصیهای اجباری بهعلت بیمار شدن، از اختلالات اسکلتی-عضلانی ناشی از کار کردن نشات میگیرند. دکتر بارکر درباره این موضوع میگوید: «این مساله به نوع مبلمان اداری مربوط نمیشود و استفاده از بهترین صندلیها و میزها نیز مشکل را حل نخواهند کرد، مگر اینکه خودتان شیوه صحیح نشستن را یاد بگیرید». این محقق میگوید که کارمندان پشت میزنشین باید پس از هر ۳۰ تا ۴۵ دقیقه، حداقل لحظاتی از روی صندلی بلند شوند و کمی راه بروند.
هیچ وقت روی صندلی نمینشینید
امروزه مشاغلی وجود دارند که فرد را به ایستادن تماممدت روی پاهایش وادار میکنند. جالب است بدانید که طبق گزارشهای بینالمللی، نیمی از کارکنان جهان تقریبا ۷۵ درصد از ساعات کاری خودشان را در حالت ایستاده میگذرانند. خردهفروشی، کار کردن در رستوران یا کافه، خدمات غذایی و حتی خدمات بهداشتی، همگی مشاغلی هستند که فرصت بسیار کمی را برای نشستن و استراحت کردن بدن به فرد شاغل میدهند. ایستادن مداوم و دائمی میتواند به شکلگیری وریدهای واریسی، گردش خون ضعیف، تورم در پاها و ساقها، آسیبهای مفصلی و حتی اختلالات احتمالی در گردش خون و وضعیت قلب منجر شود.