تاثیر مصرف آب انار بر آرتریت روماتوئید/ دارو را با آب انار مصرف نکنید!
تاثیر مصرف آب انار بر آرتریت روماتوئید/ دارو را با آب انار مصرف نکنید!
میوه و آب انار، محبوبیت خاصی در میان مردم جهان پیدا کردهاند و این محبوبیت بیشتر از هر چیزی به ادعاهای مختلف درباره خاصیت ضدالتهابی انار برمیگردد. اخیرا هم یکی از مطالعات منتشرشده در European Journal of Clinical Nutrition، نکات تازهای درباره اثرات استفاده از کپسولهای ۲۵۰ میلیگرمی عصاره انار بهصورت روزانه مطرح کرده است. افراد حاضر در این مطالعه بعد از ۲ ماه مصرف این کپسولها، کاهش تورم مفصلی و شدت درد را گزارش کردهاند. همچنین، میزان گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) در خون این افراد با استفاده از کپسول عصاره انار بیشتر شده است که به محافظت از بدن در مقابل آسیبهای اکسیداتیو کمک میکند.
فواید انار برای سلامتی
مطالعات محققان روی موشهای آزمایشگاهی نشان دادهاند که عصاره انار، این مشکلات را کاهش میدهد: شدت آرتریت ناشی از کلاژن، التهاب مفصلی و سطح نوعی نشانگر التهابی خون بهنام IL-۶. اثرات احتمالی آب انار بر بیماریهای قلبی نیز در مطالعات دیگر مورد بررسی قرار گرفته است که معمولا در افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید مشاهده میشود. بیشتر این مطالعات با استفاده از موشهای آزمایشگاهی یا لولههای آزمایش انجام شدهاند، اگرچه تعداد کمی نیز با استفاده از نمونههای انسانی انجام گرفتهاند. یکی از این مطالعات، منتشرشده در British Journal of Nutrition، نشان میدهد که اگر ۴۰۰ میلیگرم روغن دانه انار بهصورت روزانه و بهمدت یک ماه استفاده شود، میزان تریگلیسیرید خون بهطور قابل توجهی کاهش مییابد، ولی سطح کلسترول تام خون تغییری نمیکند.
اثرات ضدالتهابی امیدوارکننده
در سال ۲۰۱۴ میلادی، گزارشی از مطالعه محققان ایرانی در Advanced Biomedical Research منتشر شد که یافتههای جالبی را نشان میداد. براساس این مطالعه، انار نوعی «آنتیاکسیدان قوی» است و ترکیبات مختلف این میوه دارای خواص ضد فشار خون و ضدالتهابی هستند. با وجود این یافتههای امیدوارکننده برای افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، متخصصان تاکید میکنند که برای تایید این یافتهها به مطالعات دقیقتر و گستردهتر نیاز دارند. بهعلاوه، طراحی راهنمای استاندارد برای میزان و نوع استفاده از انار نیز بعد از مطالعات تکمیلی امکانپذیر میشود.
آب انار و تداخلهای دارویی احتمالی
دکتر گوستاو کاربن (متخصص روماتولوژی در دانشگاه میامی) میگوید:اختلال در جذب داروها، یکی از مشکلات بالقوهای است که بعد از مصرف آب انار اتفاق میافتد. محققان در آزمایشگاه نیز متوجه شدهاند که انار با دو آنزیم به نامهای CYP۲C۹ و CYP۳A۴ تداخل میکند که توسط آب گریپفروت هم مهار میشوند. داروهایی که نباید همراه با آب گریپفروت مصرف شوند، زیاد هستند، اما مهمترین آنها عبارتاند از بعضی از داروهای استاتین کاهنده کلسترول (سیمواستاتین، آتورواستاتین، پراواستاتین)، بعضی از داروهای کاهنده فشار خون (نیفدیپین)، بعضی از داروهای ضداضطرابی (بوسپیرون)، داروهای ضدآریتمی (آمیودارون) و… . سازمان غذا و داروی آمریکا (U.S. FDA) هشدار میدهد که نوشیدن آب گریپفروت همراه با مصرف این داروها، از متابولیزه شدن کامل آنها جلوگیری میکند و درنتیجه احتمال باقی ماندن ترکیبات دارویی در جریان خون بهمدت طولانی را افزایش میدهد که برای بدن خطرناک است.
نیاز به مطالعات تکمیلی
هنوز بهصورت قطعی روشن نیست که آب انار هم اثراتی مانند آب گریپفروت داشته باشد، زیرا مطالعات انسانی کمی درباره آب انار انجام گرفتهاند. به همین دلیل، محققان در یکی از مطالعات منتشرشده در European Journal of Drug Metabolism and Pharmacokinetics، در بخش نتیجهگیری عنوان کردند با اینکه ممکن است آب انار بتواند مشکلات متابولیسمی برای داروها ایجاد کند، اما هیچ محققی نمیتواند قبل از پایان یافتن مطالعات تکمیلی، با قطعیت درباره این موضوع صحبت کند. بنابراین، تا زمانی که مطالعات علمی به نتایج واضحتر و قطعی نرسیدهاند، درباره مصرف آب انار و آب گریپفروت فقط براساس نظر پزشک معالج خودتان عمل کنید.