آیا مکملهای ویتامین B۶ و B۱۲ احتمال سرطان ریه در مردان را افزایش می دهد؟
آیا مکملهای ویتامین B۶ و B۱۲ احتمال سرطان ریه در مردان را افزایش می دهد؟
مطالعات اخیر نشان میدهد مردانی که از مکملهای ویتامین B۶ و B۱۲ با دوز زیاد استفاده میکنند، با خطر بالای ابتلا به سرطان ریه مواجه هستند و این خطر در میان مردان سیگاری به بالاترین حد خود میرسد. گزارشی از این مطالعه در Journal of Clinical Oncology منتشر شده است.
دکتر براسکی (اپیدمولوژیست، عضو دانشگاه اوهایو و سرپرست تیم مطالعاتی) براساس یافتههای این مطالعه میگوید مردانی که از مکملهای اختصاصی ویتامین B بهجای مولتیویتامینهای دیگر استفاده میکنند، خطر ابتلا به سرطان ریه را ۳۰ تا ۴۰ درصد افزایش میدهند. بهگفته این محقق، «اگر به مکملهای اختصاصی ویتامین B نگاه کنید، معمولا ۵۰ تا ۲۱۰۰ برابر بیشتر از مقدار توصیهشده روزانه حاوی ویتامین B هستند. تزریق ویتامین B۱۲ نیز در سالهای اخیر روبهافزایش بوده است. این ویتامینها در مقادیر کمتر واقعا برای فرآیندهای حیاتی بدن، مانند تکثیر DNA، اهمیت خاصی دارند. با اینحال، بسیاری از مکملهایی که حاوی دوز بالایی از ویتامینهای B هستند، ادعاهایی مانند تقویت انرژی و فواید اثباتنشده دیگری را مطرح میکنند. این ادعاها فقط برای بازاریابی هستند و پشتوانه علمی ندارند».
نکته جالب درباره این مطالعه، آن است که افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه در میان زنان مصرفکننده ویتامینهای B۶ و B۱۲ یا حتی فولات (ویتامین B۹) را نشان نمیدهد. مطالعات دیگر تا به امروز، نتایج دیگری را نشان دادهاند که با یافتههای این مطالعه همخوانی ندارند. درواقع، بعضی از آنها مصرف ویتامین B۶ را با کاهش خطر ابتلا به سرطان ریه مرتبط کردهاند و بعضی دیگر هم نشان دادهاند که مصرف ویتامین B۱۲ هیچ تاثیری بر کاهش یا افزایش خطر ابتلا به سرطان ریه ندارد. محققان مطالعه میگویند که این اختلاف اساسی میتواند از این ویژگی نشات بگیرد که همه مطالعات دیگر، سطح ویتامینهای B را فقط در خون اندازهگیری کردهاند و به بررسیهای تغذیهای بیتوجه بودهاند. دکتر الیزابت کانتور (از محققان مهم در زمینه ارتباط بین خطر ابتلا به سرطان و مصرف مکملهای غذایی) میگوید: «فکر میکنم که بهسختی میتوان در این مورد اظهار نظر کرد. آیا روند خود بیماری یعنی سرطان ریه است که بر سطح این ویتامینها در خون تاثیر میگذارد؟! من فکر میکنم که این امکان واقعا قابل بررسی است و نمیتوان آن را غیرممکن دانست».
متخصصان دیگر هم تاکید کردهاند که تمرکز بر ویتامینهای B، موثرترین شیوه برای محافظت از بدن در مقابل ابتلا به سرطان ریه نیست. بهگفته دکتر براسکی، «دود آسیبزای سیگار، عامل شماره یک در ابتلای افراد به سرطان ریه و بسیاری از سرطانهای دیگر است. پس زمانی که درباره خطر ابتلا به سرطان ریه در افراد سیگاری صحبت میکنیم، آنان باید ابتدا سیگار کشیدن را ترک کنند، نه مصرف مکمل ویتامین B را. سیگار کشیدن، مهمترین عامل در این مورد است و تازه قابل پیشگیری هم هست». دکتر ریگان بیلی (استاد علوم تغذیهای در دانشگاه پوردو) نیز با اشاره به نتایج این مطالعه میگوید: «خوشبختانه، بسیاری از مردم سراغ مکملهای اختصاصی یک ویتامین مانند ویتامین B و مکملهای دارای دوز بالا نمیروند. درواقع، آنان عمدتا از مولتیویتامینهای استاندارد استفاده میکنند که هیچ ارتباطی با سرطان ندارند».