بابونه-نام علمی : Matricaria recutita
بابونه-نام علمی : Matricaria recutita
۱۲ نکته درباره بابونه
۱- بابونه از زمان رومیها به علت خواص دارویی مورد توجه بوده و در درمانهای سنتی به عنوان ضداسپاسم و مسکن، برای درمان بیماریهای گوارشی و روماتیسم استفاده میشده است.
۲- چای بابونه برای درمان عفونتهای انگلی (کرمها) مصرف میشده است. همچنین بابونه در رنگ مو به عنوان نرمکننده به کار میرود. از اسانس گیاه در تنباکوی سیگار نیز استفاده میشود.
۳- از بابونه برای شستشوی زخم و نرم کردن بافتهای نکروز و گرانول شده (بافتهای سفت و سخت شده) استفاده میشود.
۴- براساس گزارشها، بابونه دارای خواص ضدالتهاب، ضدباکتری، قتبض و خوشبوکننده است. فرآوردههای متفاوت این گیاه برای درمان استفراغ، کولیت، تب، نفخ و کیستها به کار میرود.
۵- به صورت موضعی ضدالتهاب و به صورت خوراکی دارای خواص ضداسپاسم، ضدنفخ، مقوی معده، ضداستفراغ، ضداسهال، ضدتورم، ضدکرم و آرامبخش میباشد.
۶- استفاده اصلی خوراکی آن جهت رفع مشکلات رودهای-معدهای از جمله کرامپ، کولیت، نفخ و گاستریت است.عرق بابونه با طبع گرم خود، در تقویت اعصاب،کاهش اوره و غلظت خون نقش مهمی داشته و به عنوان آنتی بیوتیک و بازکننده عروق نیز بسیار مورد استفاده قرار می گیرد.
۷- استعمال خارجی و موضعی نیز برای رفع مشکلات پوست و غشای مخاطی، از جمله حل کردن بافتهای نکروز شده، ورم، التهاب، محافظ زخم و جوشها میباشد.
۸- همچنین از بخور آن برای نزلههای (ترشحات) بینی، گلو و برونشها استفاده میشود.
۹- تهیه چای: روی ۲-۱ گرم از گلهای خرد شده، یک لیوان آب جوشیده ریخته، سر آن را بپوشانید و ۱۵-۱۰ دقیقه بگذارید بماند؛ سپس آن را صاف کرده میل کنید. البته عصارههای هیدروالکلی استاندارد شد، دارای اثرات بهتری نسبت به عصاره آبی (دمکرده یا جوشانده) هستند.
۱۰- محلولهایی از بابونه که بخواهند برای کمپرس، غرغره یا شستوشو مورد استفاده قرار گیرند، باید غلظتی حدود ۱۰-۳ درصد داشته باشند. برای این کار ۱۰-۳ گرم گل بابونه را با ۱۰۰ میلیلیتر آب به مدت ۱۰-۵ دقیقه بجوشانید؛ سپس آن را صاف کرده و پس از سرد شدن استفاده کنید.
۱۱- بابونه ممکن است گاهی مخلوط با گردههای حساسیتزا باشد و حساسیت ایجاد نماید. همچنین استفاده زیاد خوراکی آن میتواند باعث تهوع، استفراغ و راشهای پوستی شود.
۱۲- خواص ضداسپاسم و ضدالتهاب و ورم بابونه، بیشتر مربوط به اسانس آن است؛ بنابراین هرچه میزان اسانس گیاه بیشتر یا گیاه تازهتر باشد، این اثر قویتر است و بدیهی است گیاهان کهنه، اثر ضعیفتری دارند.