بادنجان-نام علمی : Solanum melongena
بادنجان-نام علمی : Solanum melongena
۱۵ نکته درباره بادنجان
۱- بادنجان گیاهی است علفی و بوتهای که ارتفاع آن تا ۱۵۰ سانتیمتر میرسد. برگهای گیاه بزرگ، تقریبا بیضی نوکتیز با لبههای موجدار به طول تا ۲۰ و عرض تا ۱۰ سانتیمتر است.
۲- گلها سفید یا بنفش روشن، به صورت منفرد در گیاهان کاشته شده و مجتمع در گیاهان خودرو میباشند.
۳- با توجه به اینکه گیاه بادنجان از خانواده سیبزمینی میباشد، تا مدتها همگی بر این باور بودند که مانند بعضی از گیاهان این خانواده به شدت سمی است.
۴- در حال حاضر واریتههای مختلفی از بادنجان در جهان کشت میشود که از نظر شکل، رنگ و اندازه کاملا متفاوتند و بیشترین آنها به رنگهای سفید، سبز، بنفش و سیاه هستند.
۵- میوه خام بادنجان دارای مزه تقریبا تلخ میباشد؛ ولی ضمن پختن تلخی آن کم شده و بو و مزه تازهای در آن ایجاد میشود. همچنین در صورتی که بادنجان به صورت ورقهای بریده شده و برای مدتی به آن نمک زده و سپس شسته شود، تلخی آن کم و نرم میشود.
۶- دانههای زیاد موجود در بادنجان نرم بوده و خوراکی هستند. پوست نازک بادنجان نیز خوراکی است و اصولا احتیاج به جدا کردن ندارد.
۷- بادنجان مدت کوتاهی پس از پوست گرفتن در معرض هوا به علت اکسید شدن مواد آن تغییر رنگ داده و قهوهای رنگ میشود.
۸- یک تحقیق در برزیل نشان داده که بادنجان دارای خاصیت کاهش کلسترول خون میباشد.
۹- یکی دیگر از خواص بادنجان، خنثی کردن رادیکالهای آزاد است که میتواند در جلوگیری از سرطان مفید باشد.
۱۰- بادنجان منبع خوبی از پتاسیم و اسیدفولیک بوده و از این نظر ارزشمند است.
۱۱- بادنجان بیشتر از گیاهان خوراکی دیگر دارای آلکالوئید نیکوتین میباشد و میزان حدود ۰/۱ میلیگرم در هر صد گرم بادنجان خام است. البته این مقدار در مقایسه با سیگار بسیار ناچیز است؛ به طوری که هر ۹ کیلوگرم بادنجان به طور متوسط نیکوتینی معادل یک عدد سیگار دارد.
۱۲- حساسیتهای پوستی، دهانی و یا خوراکی نسبت به بادنجان به طور مکرر در جهان ثبت شده است.
۱۳- تحقیقات نشان داده که بیشتر این حساسیتها به علت وجود هیستامین و بعضی مربوط به نوعی پروتئین است. با وجودی که پختن بادنجان خاصیت حساسیتزایی آن را کاهش میدهد، ولی گاهی پروتئین حساسیتزای آن در اثر پختن از بین نمیرود.
۱۴- بعضی افراد نسبت به بادنجان حساسیت دارند که مربوط به مواد موجود در آن است. پختن بادنجان باعث کاهش این مواد و عوارض حاصله میشود. باید توجه داشت که بر خوب پختن بادنجان تأکید شده است.
۱۵- بهترین نوع بادنجان برای استفاده در غذاها بادنجان تازه، کمتخمه و سخت نشده است که بر روی گیاه زیاد نمانده باشد.