باورهای درست و نادرست درباره رژیم غذایی سالمندان
باورهای درست و نادرست درباره رژیم غذایی سالمندان
توصیههایی که درباره تغذیه سالم میشنویم، خیلی سریع تغییر میکنند و باعث سردرگمی بسیاری از مردم میشوند. اگر میخواهید تغذیه سالم داشته باشید، لازم نیست که پول زیادی برای تهیه مواد غذایی خاص خرج کنید یا همیشه سالاد بخورید، بلکه قبل از هر چیز باید تصورات نادرست خودتان را کنار بگذارید.
مواد غذایی کمچرب
تصور نادرست: مواد غذایی کمچرب، بهترین گزینه برای ما هستند.
واقعیت: اگرچه رژیم غذایی کمچرب میتواند به کنترل وزن و پایین آوردن کلسترول خون کمک کند، اما ضرورتی ندارد که همه چربیها را از رژیم غذایی حدف کنیم.
نظر متخصص: دکتر النور دونالدسون (از اعضای انجمن تغذیه بریتانیا) میگوید: «همه ما به مقداری چربی در رژیم غذایی نیاز داریم. برای مثال، چربیهای امگا هم برای گردش خون عالی هستند و هم میتوانند خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش بدهند».
نکات کاربردی: ماهیهای چرب مانند سالمون، خالمخالی و ساردین، منابع خوبی برای دریافت چربیهای امگا هستند. بهعلاوه، بهتر است از روغن زیتون یا آفتابگردان برای پختوپز استفاده کنید. اگر میخواهید که میزان چربی مصرفی را کاهش بدهید، راههای مختلفی در پیش روی شما قرار دارند:
♦ چربیها را از گوشتها جدا کنید.
♦ موقع انتخاب محصولات سنتی، سراغ انواع کمچرب بروید.
♦ از فِر بهجای سرخ کردن برای آمادهسازی مواد غذایی استفاده کنید.
گوشت قرمز
تصور نادرست: مصرف گوشت قرمز به مرگ ما منجر میشود.
واقعیت: مطالعات اخیر نشان دادهاند که زیادهروی در مصرف گوشت قرمز با افزایش خطر مرگهای ناشی از بیماریهای قلبی و سرطانها مرتبط است. با اینحال، نمیتوان انکار کرد که گوشت قرمز واقعا فواید مهمی برای بدن دارد و ترکیبات مهمی را به بدن میرساند. پروتئین، ویتامین B۱۲، زینک و آهن، چند مورد از مهمترین ترکیباتی هستند که از طریق گوشت قرمز به بدن میرسند. بعضی از نهادهای معتبر میگویند که مصرف ۵۰۰ گرم گوشت قرمز بدون چربی در طول هر هفته برای سلامتی سالمندان ضرری ندارد.
نظر متخصص: دکتر ویکتوریا تایلور (از اعضای بنیاد قلب بریتانیا) میگوید: «گوشت قرمز همچنان میتواند یکی از بخشهای رژیم غذایی باشد، اما سالمندان باید انواع بدون چربی را انتخاب کنند و از روشهای پختوپز سالم مانند گریل کردن برای آمادهسازی گوشت قرمز کمک بگیرند».
نکات کاربردی: در مصرف هیچ کدام از انواع مواد غذایی زیادهروی نکنید و از منابع پروتئینی مختلف استفاده کنید. بهجای مصرف همیشگی گوشت گوساله یا گوسفند، سراغ منابعی مانند مرغ، بوقلمون، لوبیا و عدس هم بروید.
میانوعدهها
تصور نادرست: میانوعدهها برای ما مضر هستند.
واقعیت: استفاده از میانوعدهها در فاصله بین وعدههای غذایی اصلی هیچ اشکالی ندارد، اما به این شرط که سراغ شکلاتهای ناسالم، چپس، پفک، کیک و بیسکویتهای صنعتی نروید.
نظر متخصص: دکتر النور دونالدسون (از اعضای انجمن تغذیه بریتانیا) میگوید: «در بعضی از موارد، اشتهای افراد همراه با افزایش سنشان تغییر میکند و آنان دیگر نمیتوانند از وعدههای غذایی حجیم و سنگین استفاده کنند. استفاده از میانوعده سالم برای این سالمندان واقعا مفید است. تغذیه منظم و مطلوب در حفظ انرژی به بدن کمک میکند و مانع از ضعف میشود».
نکات کاربردی: یک کاسه شیر کمچرب همراه با غلات صبحانه غنیشده یا نان تست سبوسدار واقعا گزینه مطلوبی برای میانوعده است. اضافه کردن پنیر کمچرب یا میوه تازه به همین ترکیب میتواند غذای غنیتر و سالمتری را برای شما فراهم کند.