فلفل-نام علمی : Capsicum annuum
فلفل-نام علمی : Capsicum annuum
۱۹ نکته درباره فلفل
۱- فلفل گیاهی است علفی و یکساله، به ارتفاع تا ۶۰ سانتیمتر. برگهای این گیاه بیضیشکل، نوکتیز و به صورت منفرد، روی ساقه قرار دارند.
۲- قسمت مورد استفاده فلفل، میوههای آن است که در صنایع غذایی و دارویی، مصرف بالایی دارد.
۳- فلفل، یکی از پرمصرفترین چاشنیها، با متوسط سرانه حدود ۵ گرم در روز (معادل ۵/۰ میلیگرم از کاپساایسین) در برخی نواحی آسیای جنوب شرقی است.
۴- فرآوردههای حاصل از فلفل، به عنوان معرق موضعی به کار میرود و عصاره آن نیز به عنوان مقوی معده، ضدنفخ و محرک روده و معده مصرف خوراکی دارد.
۵- ترکیبات مهم فلفل، شامل کاروتنوئیدها، ویتامینهای A و C و مقدار کمی اسانس میباشد.
۶- از قدیم، فلفل را به عنوان ضدآسم، ضدتب، درمان عفونتهای دستگاه تنفسی، مشکل هضم غذا، مرهم و ضدسرطان مصرف میکردند.
۷- ماده اصلی آن، کاپساایسین، دارای خاصیت محرک، ضددردهای عصبی موضعی، ضدورم، ضدآرتریت روماتوئید و ضدروماتیسم است.
۸- مصرف خوراکی فلفل، دارای خواص محرک گردش خون، ضداکسیدان، کاهشدهنده کلسترول و چربی خون است (که با این اثر میتواند باعث جلوگیری از تنگی و گرفتگی عروق شود). همچنین دارای خاصیت کاهش چسبندگی پلاکت میباشد که با این عمل، از لخته شدن خون و ایجاد سکته، جلوگیری میکند.
۹- پژوهشهای کلینیکی جدید نشان داده است که مصرف کرمهای حاوی ۷۵/۰-۲۵/۰ درصد کاپساایسین به صورت موضعی تا چهار بار در روز میتواند در کاهش دردهای آرتریت، روماتیسم و کاهش آثار پسوریازیس مؤثر باشد. این آثار نیز با خوردن فلفل و گنجاندن آن در رژیم روزانه، میتواند بر بدن اعمال شود.
۱۰- فلفل جزء گیاهان بدون خطر است، ولی ممکن است در بعضی افراد ایجاد حساسیت کند. همچنین مصرف بیش از اندازه آن، ممکن است باعث التهابات روی پوست بدن، غشای مخاطی و مخاط معده و روده شود.
۱۱- دانههای فلفل، گاه ممکن است سمی باشد، بنابراین بهتر است مصرف نشود.
۱۲- مصرف بیش از اندازه فلفل قرمز ممکن است به کبد و دستگاه هاضمه آسیب برساند.
۱۳- با توجه به اینکه ممکن است تندی فلفل در شیر ترشح شود، بهتر است مادران شیرده در میزان مصرف آن احتیاط را رعایت کنند.
۱۴- چون فلفل قرمز محرکی قوی است، زنان در دوران بارداری باید در مصرف خوراکی آن احتیاط نمایند.
۱۵- از تماس فلفل تازه یا خشک با چشم و زخمهای پوستی خودداری شود.
۱۶- چون بسیاری از خواص فلفل قرمز، مربوط به ماده تند آن میباشد، فلفلهای شیرین که حاوی مقادیر کم از این ماده یا بدون این ماده هستند، همه آثار فلفل تند را ندارند.
۱۷- پودر فلفل قرمز (فلفل خشک) خواصی مشابه فلفل تازه دارد.
۱۸- خواص فلفل سیاه و سفید مشابه، ولی خواص این دو نوع فلفل با فلفل سبز و قرمز کاملا متفاوت است. فلفلهای مذکور فقط از نظر تندی و محرک بودن دستگاه گوارش با هم مشابهت دارند و در خواص دیگر متفاوت هستند چون ترکیبات آنها با هم کاملا تفاون دارد.
۱۹- خواص مهم فلفل سیاه و سفید شامل اثرات تحریکی دستگاه گوارش بوده و عطسهآور است. این نوع فلفل بیشتر به عنوان چاشنی و ادویه مصرف دارد و مورد استفاده دارویی نمیباشد. مصرف زیاد آن باعث تحریکات دستگاه گوارش، مجاری ادرار و لوزالمعده میشود.