چگونه با چالشهای ناشی از زوال عقل مواجه شویم؟
چگونه با چالشهای ناشی از زوال عقل مواجه شویم؟
افراد مبتلا به زوال عقل با مجموعهای از مشکلات و چالشهای پیچیده مواجه میشوند که بیشتر از همه به تضعیف حافظه و سردرگمی ناشی از این بیماری ارتباط دارند. از اختلال در تشخیص جهت حرکت تا مشکلات مربوط به تعاملهای اجتماعی. پیامدهای ناگوار زوال عقل میتوانند جنبههای زیادی از زندگی روزانه را دچار اختلال کنند. با اینکه غلبه مطلق بر این مشکلات امکانپذیر نیست، اما راههای بسیاری وجود دارند که میتوانند میزان مشکلات این افراد را کمتر کرده و شرایط بهتری برای زندگی شاد و راحتتر آنان فراهم آورند. البته دستیابی به موفقیت در این مسیر، به همکاری اعضای خانواده، دوستان، پرستاران و… بستگی دارد.
در ادامه با مهمترین چالشهای ناشی از زوال عقل در این بیماران و نحوه مقابله با آنها آشنا میشویم.
مطمئن شوید که میتوانید راه و مسیر خودتان را پیدا کنید
اختلال در جهتگیری مسیر یا گم شدن در راه، اختلال شایعی است که افراد مبتلا به زوال عقل را آزار میدهد و آنان را با ترس و اضطراب شدیدی مواجه میکند. طبق گزارش UK Missing Persons Bureauu، سالانه حدود هزار نفر از افراد مبتلا به زوال عقل در بریتانیا گم میشوند. خوشبختانه، تکنولوژی مدرن به حل این مشکل کمک کرده است و امروزه با استفاده از ابزار ردیابی GPS میتوان محل حضور این بیماران را تعیین کرد. همه افراد، ازجمله سالمندان مبتلا به زوال عقل، به پیادهروی و هوای تازه، فعالیت بدنی و سلامت روانی نیاز دارند. بنابراین، استفاده از تکنولوژی GPS ضمن تامین امنیت این بیماران، احساس استقلال را در آنان از بین نمیبرد.
با کلیشهها مثل خود بیماری مبارزه کنید
تغییر نگرش جامعه نسبت به افراد مبتلا به زوال عقل، یکی از ضرورتها در جهان امروز است. بنابراین، ما باید مردم را تشویق کنیم به اینکه از اصطلاحات نامناسب برای توصیف این بیماران استفاده نکنند. کلمات و برچسبهای نامناسب، احساس ناتوانی برای زندگی را در ذهن این بیماران تشدید میکنند و مانع از زندگی فعالانه آنان میشوند. اگرچه مردم متوجه این روند نیستند، اما استفاده از اصطلاحات منفی واقعا روی رفتار همه جامعه تاثیر منفی میگذارد. اثر حذفی این رفتارها، اعتمادبهنفس افراد مبتلا به زوال عقل را کاهش میدهد.
امور مالی و کارهای بانکی را مدیریت کنید
شروع زوال عقل و نابودی حافظه میتواند مراجعه افراد به بانک و مراقبت از پولهایشان را با مشکل مواجه کند. برای مثال، این بیماران نمیتوانند رمزهای عبور یا امضاهای خودشان را به یاد بیاورند و درنتیجه در تبادلهای مالی خودشان دچار مشکل میشوند. همکاری بانکها، کمکرسانی اعضای خانواده و… میتوانند این مشکل را برای افراد مبتلا به زوال عقل کمتر کنند.
سبک زندگی تعاملگرا را حفظ کنید
مطالعات نشان دادهاند که افراد مبتلا به زوال عقل معمولا روزهای خودشان را منفعلانه میگذرانند، با محیط پیرامونی خودشان تعامل نمیکنند و از ذهنشان کار نمیکشند. همین وضعیت میتواند سطح سردرگمی، اضطراب و بیتفاوتی را در آنان افزایش دهد. امروزه محققان درحال تلاش برای حل این مشکلات هستند و حتی بازی خاصی بهنام Tovertafel طراحی کردهاند که قوای شناختی را تحریک میکند و فرد بیمار را بهسوی فعالیتهای جسمانی و گفتوگو میکشاند.
از خطر انزوا دور بمانید
همواره این خطر وجود دارد که افراد مبتلا به زوال عقل تا جایی پیش بروند که دیگر قادر به برقراری ارتباط با کمک زبان نباشند، قادر به مشارکت در تعاملات اجتماعی نبوده و روابط شخصی با اعضای خانواده را هم از دست بدهند. بعضی از محققان برای جلوگیری از این اتفاقات و نابودی عزت نفس این بیماران، موسیقیدرمانی را پیشنهاد میدهند.
پیشنهاد ریحان:
همسو با راهکارهای ذکر شده و با توجه به این مهم که همیشه “پیش گیری مهم تر از درمان است” به منظور جلوگیری از بروز زوال عقل و آلزایمر و حتی در زمان ابتلا به این بیماری، استفاده از عرقیات گیاهی نظیر به لیمو،شاهسپرم،برگ شاه توت،اسطوخودوس،بادرنجبویه و چای سبز می توانند شما در غلبه بر این معضل یاری کنند.